Comunicat de presă (Chișinău, 27.06.2025)
Operatorul Pieței de Energie M „OPEM” S.R.L. a semnat un Memorandum de Înțelegere cu ACER
Ca parte a conformării sectorului energetic din Republica Moldova la legislația europeană, OPEM și Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) au semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea pentru monitorizarea pieței în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (“REMIT”).
Memorandumul de Înțelegere, care vizează stabilirea unei cooperări eficiente între OPEM și ACER, prevede, printre altele, schimbul de opinii și de experiență privind principiile și practicile de monitorizare a pieței angro de energie. Cooperarea cu ACER va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea integrității și transparenței pieței angro de energie din Republica Moldova, la detectarea și prevenirea abuzurilor pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, aspecte esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a acestor segmente ale pieței angro de energie, participanții la piață și piața energiei electrice în ansamblul său, în beneficiul consumatorilor finali.
Semnarea memorandumului reprezintă încă un pas care confirmă pregătirea Republicii Moldova pentru o integrare deplină în mecanismele europene, creșterea transparenței pe piața energiei electrice și respectarea standardelor uniforme prevăzute de REMIT.
*****
Despre OPEM
OPEM este Operatorul Pieței de Energie M S.R.L. din Republica Moldova. În data de 21 februarie 2024 OPEM a fost desemnat de către Guvernul Republicii Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova, un pas important în parcursul procesului de creare și funcționare a unei piețe de energie electrică transparentă, eficientă si durabilă, în conformitate cu standardele și cele mai bune practici europene. Agenția Natională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a acordat OPEM, la data de 19 martie 2024, licența pentru activitatea de operare a pieței energiei electrice. Astăzi, OPEM depune, alături de toți factorii implicați din Republica Moldova, eforturile necesare și specifice operatorului pieței de energie electrică în vederea asigurării participării corespunzătoare la procesul de implementare și operare a pieței pentru ziua următoare și a pieței intrazilnice pentru energie electrică în Republica Moldova, în pespectiva integrării acestora în mecanismele pieței interne europene de energie. Totodată, este avută în vedere implementarea unei piețe organizate a contractelor de energie electrică.
OPEM este filială a Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale “OPCOM” SA din România, cu sediul în Republica Moldova.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opem.md.
Despre OPCOM
OPCOM este Operatorul Pieței de Energie Electrică si de Gaze Naturale “OPCOM” SA. Începand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piață unde se tranzactionează energie și certificate de mediu în condiții de transparență și integritate. Portofoliul de tranzacționare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrică și gaze naturale, precum și certificate verzi. Mai mult de 800 companii utilizează produsele disponibile pentru tranzacționare pe piețele de energie electrică și gaze naturale pe termen scurt și pe piețele de certificate verzi, precum și pe piețele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrică, gaze naturale și certificate verzi. Suplimentar față de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzacțiilor încheiate pe piețele de energie electrică pe termen scurt și, de asemenea, OPCOM acționează ca mecanism de raportare înregistrat conform REMIT gestionând mai mult de 400 de acorduri de raportare de date de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pieței de Energie Electrică Desemnat (OPEED), nominalizat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice. În 2024, OPCOM a fost desemnat în calitate de contraparte CfD în cadrul schemei de sprijin Contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
OPCOM aplică Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001:2015, respectiv Sistemul de Management al Securității Informațiilor conform ISO/IEC 27001:2022, ambele sisteme fiind certificate de LRQA.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitati www.opcom.ro.